ΚΕΝΤΡΙΚΗ arrow Δελτία τύπου arrow Στήριξη Β.Κεγκέρογλου της τροπολογίας για τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου και της τροπολογίας της ΔΗΣΥ για αποκατάσταση δικαιοσύνης σε ακραίες αδικίες νόμου Κατρούγκαλου.
Στήριξη Β.Κεγκέρογλου της τροπολογίας για τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου και της τροπολογίας της ΔΗΣΥ για αποκατάσταση δικαιοσύνης σε ακραίες αδικίες νόμου Κατρούγκαλου. Εκτύπωση
Ο Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου με ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσε η ΔΗΣΥ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με στόχο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την επίλυση προβλημάτων που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου και η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.


Ειδικότερα, ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στα εξής θέματα που επιλύει η τροπολογία της ΔΗΣΥ:

-    Καταβολή των συντάξεων σε ορφανά, χήρες και χήρους, τουλάχιστον στο 70% της σύνταξης του/της συζύγου χωρίς ηλικιακό περιορισμό.
-    Δυνατότητα συνταξιοδότησης ασφαλισμένων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ρύθμιση των οφειλών.
-    Αποκατάσταση δικαιοσύνης για τους συνταξιούχους των 120 ευρώ, με την εφαρμογή του ασφαλιστικού καθεστώτος που ίσχυε μέχρι το 2014.
-    Ορθολογική αντιμετώπιση των συνταξιούχων που έχουν εισόδημα από μικρή αγροτική εκμετάλλευση ή απασχολούνται για λίγες ώρες την εβδομάδα ως εκπαιδευτές.
-    Άρση αναδρομικών καταλογισμών εισφορών σε καλόπιστους ασφαλισμένους.

Επιπλέον, ο κ. Κεγκέρογλου τοποθετήθηκε θετικά και ζήτησε από την Υπουργό Εργασίας να κάνει δεκτή την τροπολογία που αφορά τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου, η οποία αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και διασφαλίζει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει τα λάθη της και επιμένει πεισματικά στην διατήρηση των βασικών ασφαλιστικών της επιλογών.

Αναλυτικά οι θέσεις που κατέθεσε ο κ. Κεγκέρογλου ανά θέμα έχουν ως εξής:
 
1.    ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ

Την άρση της ακραίας αδικίας απέναντι στις χήρες και τους χήρους οι οποίοι είναι πλέον αντιμέτωποι όχι μόνον με την βίαιη περικοπή της σύνταξης χηρείας (στο 50%),  αλλά και με την περιορισμένη χρονικά απονομή της (μόνον επί μία τριετία εφόσον ο επιζών δεν έχει συμπληρώσει το 55ο  έτος).
 
Επειδή η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε φτωχοποίηση και σε απόγνωση μεγάλη κατηγορία συνανθρώπων μας, προτείνουμε την επαναφορά του  προϊσχύοντος καθεστώτος  (σύνταξη ανερχόμενη κατ’ αρχήν στο 70% της σύνταξης του θανόντος και άρση της αναστολής η διακοπής χορήγησης της βάσει ηλικίας).
 
2.    ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ – ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ.

Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς ασφαλισμένους σε αδυναμία καταβολής των οφειλόμενων εισφορών, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σήμερα για τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους που οφείλουν, δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν μέχρι τα 20.000€ για ΟΑΕΕ, 15.000 € για το ΕΤΑΑ και  τα 4.000€ για τον ΟΓΑ (ώστε αυτά να παρακρατούνται από τις συντάξεις), αλλά πρέπει να καταβάλλουν εφάπαξ το επιπλέον ποσό, εφόσον οι οφειλές το υπερβαίνουν. Στις περιπτώσεις αδυναμίας καταβολής εφάπαξ των επιπλέον ποσών, οι συντάξεις δεν εκδίδονται και οι ασφαλισμένοι ουσιαστικά αποξενώνονται από τα δικαιώματα τους και για τις εισφορές που έχουν για χρόνια καταβάλει.

Για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος, προτείνουμε την εισαγωγή διάταξης, που προβλέπει την αύξηση των ρυθμιζόμενων ποσών σε 35.000€ για τον ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και 12.000€ για τον ΟΓΑ και τη δυνατότητα  να μπορεί να εξαιρεθεί, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, το χρονικό διάστημα ασφάλισης που αντιστοιχεί στα επιπλέον (των 35.000€ και 12.000€ αντίστοιχα) ποσά, ώστε να εκδοθεί η σύνταξη βάσει των ετών για τα οποία έχουν καταβληθεί οι εισφορές ή έχουν ρυθμιστεί (αναλογική σύνταξη).
 
3.    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ 120 ΕΥΡΩ

Παρά το ότι κυβέρνηση στο ασφαλιστικό διατυμπανίζει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους, επεφύλαξε την πλέον άδικη και άνιση μεταχείριση σε όσους είχαν την ατυχία να λάβουν σύνταξη από 1.7.2015 έως 12.5.2016 και οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις της τάξης των 180 έως και 120 ευρώ.  Προς αποκατάσταση της ανισότητας προτείνεται σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης να προβλεφθεί ότι θα εφαρμοστεί γι’ αυτούς το καθεστώς που ίσχυε μέχρι την 31.12.2014.
 
4.    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ Ή ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι η θέσπιση αντικινήτρων προς εργασία των συνταξιούχων  συνδυάζεται με την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα στα οποία η απασχόληση  των συνταξιούχων είναι ευεργετική και πρέπει να ενθαρρύνεται.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η διακοπή της αγροτικής δραστηριότητας έχει ως συνέπεια στην πράξη είτε την αποξένωση από την αγροτική ιδιοκτησία είτε την εγκατάλειψη της γης. Μειώνεται, έτσι η συνολική παραγωγή της χώρας και συγχρόνως επιβαρύνεται το περιβάλλον και αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης πυρκαγιών.

Για την διατήρηση της αγροτικής εκμετάλλευσης μικρής κλίμακας, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, προτείνεται η διατήρηση του δικαιώματος μικρής αγροτικής δραστηριότητας για συνταξιούχους όλων των ταμείων, χωρίς περικοπή της σύνταξης.

Ομοίως, είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός συνταξιούχων απασχολείται (κατά κανόνα για λίγες ώρες) σε  Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 και 2, Κολλέγια ΚΕΚ κ.λπ. προσφέροντας σημαντικό έργο. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών αυτών στην πράξη, κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή διάταξης για την εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ  και την καταβολή εισφοράς 10% επί των αποδοχών υπέρ του ΑΚΑΓΕ, του ταμείου αλληλεγγύης των γενεών .

 
5.    ΑΡΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΕ ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Από το έτος 2015 και εξής παρατηρείται η εκτεταμένη διοικητική πρακτική αναδρομικού καταλογισμού ασφαλιστικών εισφορών σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, παρότι τους είχε χορηγηθεί βεβαίωση εξαίρεσης της υπαγωγής τους στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του ν. 3846/2010, κατά κανόνα λόγω υπαγωγής τους στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

Ο αναδρομικός καταλογισμός εισφορών σε βάρος καλόπιστων ασφαλισμένων μετά την παρέλευση μακρού χρόνου, αντίκειται στην συνταγματική αρχή της χρηστής και εύρυθμης διοίκησης, την αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των τελευταίων για την μη υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Για τον λόγο αυτόν προτείνεται η άρση των αναδρομικών καταλογισμών εισφορών που έγιναν σε καλόπιστους ασφαλισμένους, οι οποίοι είχαν λάβει (μη ανακληθείσες) βεβαιώσεις εξαίρεσης υπαγωγής από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ.


 Οι ρυθμίσεις αυτές ασφαλώς δεν αίρουν, συνολικά, το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει ασφαλισμένους και συνταξιούχους η Κυβέρνηση.

Προτείνονται όμως τώρα με γνώμονα πρωτίστως το γεγονός ότι μπορούν να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα, αντιμετωπίζοντας ακραίες αδικίες και στρεβλώσεις του νέου συστήματος, τις οποίες η Κυβέρνηση διατηρεί χωρίς να μπορεί ούτε η ίδια να δικαιολογήσει γιατί.

 Η στάση της απέναντι στις τεκμηριωμένες προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα είναι το μέτρο της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας  και της κοινωνικής της ευαισθησίας.
 
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Φωτογραφικό Υλικό

Εκλογές 2015
Υπουργική θητεία
Facebook»

Φυλλάδιο